Vogels en Vriendschap

uw Vogelvereniging in de regio Rotterdam en omstreken

Lid aan het woord

Mijn naam is Aad Bresser,


Ik ben getrouwd met Gina en we hebben vier kinderen en zes kleinkinderen die om toerbeurt  komen logeren. We wonen in Rotterdam Vreewijk waar ook de kinderen zijn opgegroeid. Onze woning is vrij groot met 3 verdiepingen onder een plat dak. Mijn vogelverblijf is in een stenen schuur aan het einde van de tuin. Ik heb daar de beschikking over stroom, warm water, 21 broedkooien en 2 vluchten. Het is er erg smal en ik ben bezig om er een 2e ruimte naast te bouwen.

  De nieuwe extrta ruimte is nog niet helemaal klaar.

In 1982 ben ik begonnen met 2 koppeltjes kanaries. Deze top kanaries had ik in Rotterdam gekocht bij een bekende kanariekweker. In de kleuren geel en geel ivoor. Na een paar weken kwamen de eerste eieren en twee weken later ook de eerste jongen. Ook de bondsringentjes waren op tijd binnen. Met 10 jongen ging ik vol trots naar de babyshow. Al gauw kwam ik er achter, dat de aangekochte topvogels helemaal niet zulke toppers waren. De kweekvogels zaten vol met bontveertjes, die geplukt waren voor de aankoop, zo ook de meeste jongen uit deze koppels. Dat was dus mijn eerste les. Gelukkig waren er een aantal V&V leden die me op het goede paard hebben geholpen. Later toen ik wat meer kijk op de vogels kreeg ben ik naar wat topkwekers geweest voor vogels. Het niveau bij Vogels en Vriendschap is altijd hoog geweest en heb daar ook veel geleerd. Ook de kwaliteit in mijn vogels was hoog. Regelmatig zat ik bij de grote prijzen.

In november 1985 won ik een koppeltje Engelse grasparkieten bij het Rad van Avontuur op de show van Vogels en Vriendschap. Deze waren geschonken door Janus Hol. Helaas moest Janus afhaken vanwege zijn gezondheidsproblemen met zijn longen. De basis van deze parkieten kwam van een bekende keurmeester Cor Zegelaar. Al gauw lag mijn interesse bij de grasparkieten, dus wat meer koppels aangeschaft bij Cor Zegelaar.

   jongen 2022

Veel hokken heb ik bezocht en heb veel kwekers leren kennen. In die tijd ben ik ook lid geworden van een speciaalclub in Prinsenbeek, De BSH wat nu de Nederlandse Grasparkieten Club is. Ook ben ik lid in Noord-Holland en in Belgie geworden. Ook ben ik lid van de Parkieten Speciaalclub Zuid-Holland in Zevenhuizen, maar Vogels en Vriendschap is nog steeds mijn Cluppie!

In 2004 was ik gestopt, dit omdat ik helemaal blind geworden was door een overval tijdens mijn werk. Er was zoutzuur in mijn gezicht gegooid en mijn schedel was ingeslagen door een man die overdag ruzie had gehad met een collega op de taxi. Doordat ik helemaal blind was had ik alle vogels overgedaan aan Martin Troost een maatje die ook grasparkieten had. Martin is helaas niet meer onder ons.

In 2011 heb ik het zicht weer in een oog teruggekregen en ben ik weer begonnen met grasparkieten, dus heb ik bij Cor Booster aangeklopt en ook bij wat andere kwekers zoals Jacco de Vries, Cuyten, Broer, Hein, Janno Groeneveld en Mario Schiebahn. Vele hebben dezelfde bloedlijn achtergrond uit Engeland en Duitsland.


Ik zit graag in mijn broedhok en kan daar ook uren bezig zijn. Ook zit ik in het bestuur van V&V, als ringencommissaris. Het fijne van deze vereniging is dat er een goede onderlinge verhouding is en niemand kritiek heeft op andere. Samen met mijn maatje Martin van Geel zijn we blij met de nieuwe aanwas van grasparkieten kwekers, Ales de Graaf en Gabrie den Boer.

Tijdens de Corona pandemie zijn we gewoon actief geweest door maandelijks een nieuwsbrief rond te sturen, met alle nieuwtjes en bezigheden van leden. Zo hebben we toch contact met de leden gehad, waar andere verenigingen bijna 2 jaar niks van zich hebben laten horen! Onze vereniging is zelfs nog fors gegroeid tijdens deze periode.                                          Petje af voor Koos!

Zo zie je maar, Eens en V&V-er, Altijd een V&V-er.    

Ik kijk er al naar uit, naar de Babyshow. Jullie komen toch ook?  Met of zonder vogels. Ook niet leden zijn welkom!

Groetjes, Aad Bresser


-------------------------------------------------------------------------------------------------


Wilt u net als Aad ook wat vertellen over het kweken en houden van vogels, neem dan contact op met het secretariaat vogelsenvriendschap@gmail.com.

Of maakt een paar foto’s en beantwoord bijvoorbeeld deze vragen:

1.     Wat voor soort vogels heeft u?

2.     Heeft u ook andere vogels gehouden?

3.     Hoelang heeft u al vogels?

4.     Welke vogelclubs bent u lid geweest?

5.     Hoe kwam u bij Vogels & Vriendschap?

6.     Met hoeveel koppels kweekt u?

7.     Etc.

En dan een paar foto’s van u en de vogels en uw vogelverblijf, maken we er samen een prachtig informatief verhaal van.