Vogels en Vriendschap

Vogels en vriendschap, de voegelvereniging voor iedereen!

Presentatie door Alex de Graaf


(nieuw) Edelparkieten deel 2

Door: Alex de Graaf


De rozekop parkiet is de kleinste en smalste soort van de Edelparkieten, er is een duidelijk verschil tussen man en pop, zoals goed te zien is op de foto. De man heeft een roze kop en de pop een grijze, beide vogels bezitten wel een vleugelvlek. Deze soort wordt bijna niet gehouden in Europa in gevangenschap.


Er is van deze soort ook een mutant geweest maar dat was waarschijnlijk een mottle mutant, dit betekent dat de vogel gewoon groen wordt geboren en hoe ouder de vogel wordt deze steeds geler wordt. Er zijn verder geen meldingen van mutanten bij deze soort.( foto: mottle groen rozekopparkiet )De pruimkop parkiet is wat groter van formaat dan een rozekopparkiet. ( foto: voor pruimkopparkiet achter rozekopparkiet beide mannen)


Van de pruimkopparkiet zijn alle vele mutanten geboren. De rozekopparkiet en de pruimkopparkiet maken wel veel minder herrie / geluid dan een halsbandparkiet. Het zijn eigenlijk de twee stilste soorten van deze groep. Er is buiten de kopkleur nog een verschil de man heeft een vleugelvlek en de pop heeft deze niet.( foto: groen, misty groen, grijsgroen en overgoten groen allen mannen)


 

( foto: links man recessief bont groen pruimkopparkiet ) Deze vogel kreeg bij de PSC show in Ridderkerk 87 punten in 1997. Ik was best teleurgesteld omdat het een EK was en er nog nooit een was ingestuurd op de show. Ik heb de vogel verkocht voor € 1000,00. De man heeft er veel splitten mee gekweekt en na 5 jaar had hij pas een eigen bonte. Geduld is een schone zaak.( foto : ino groen man met een grijsgroen pop).
( foto: mistygroen man, jonge groen pop, opaline grijsgroen pop, opaline groen pop, opaline misty groen pop en een groen man)


Er zijn ook blauwe mutanten maar daar heb ik nog geen foto’s van.


We gaan nu over naar de rozeborstbaardaprkiet, deze is super luidruchtig en sloopt graag alles wat hij maar kan. Er zijn diverse ondersoorten van deze soort maar deze worden niet allemaal meer gehouden in gevangenschap.


 

Ik ben ooit met Piet Onderdelinden en Jan de Nijs, dus al lang geleden bij Naturalis geweest in Leiden en heb daar balgen mogen bestuderen. ( foto: diverse balgen met ondersoorten van de rozeborst baardaprkiet)


Van deze soort hebben de man en pop een verschillende snavelkleur de man is rood en de pop is zwart, maar daar heeft deze soort ook een uitzondering op de Dammermani rozeborstbaard parkiet daar hebben zowel de man als pop een rode snavel.


( foto: fallow groen man en groene pop rozeborstbaardaprkiet )(foto: pop en achter man rozeborstbaardaprkiet)( foto: turquoise man rozeborstbaardparkiet van Sjack Bastiaan)( foto: groen man en ino groen pop)( foto: groen man en een blauwe pop bij Vogelpark Jagrie van Jan Postema)


 

( foto: groen pop en bronsfallow groen man - groen pop en bronsfallow man )


 

( foto: leuk kweekkoppel blauw pop en turquoise man rozeborstbaardparkiet).( foto: groen pop en groen man beide in prima conditie, fraaie vogels)


Tot de volgende Edelparkieten, Overige soorten deel 2, blijf gezond,

Alex de Graaf / Lid Vogels en Vriendschap


---------------------------------------------------------------------------------------------
                          


-----------------------------------------------------------------------------------------------