Vogels en Vriendschap

Vogelvereniging Vogels en Vriendschap ook voor jou  !

Kleurkanaries Groep 3


Dan verder met Groep 3 – Kleurkanaries en dan beginnen we met de,

 

DE KLEURSLAG GEEL


Deze kleurslag in het vraagprogramma heeft de laatste 15 á 20 jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt. Een gewilde vogel bij vele kleurkanariefokkers. Het zijn vaak mooie showvogels, niet alleen perfect geel maar ook heel mooi van model. Niet te vergelijken met de vele andere kleurslagen bij onze kanaries. In vergelijk met de kleur wit zijn er bij de kleur geel veel meer mogelijkheden. Niet alleen in het intensief en schimmel, maar ook in het mozaïek. Ook in het ivoor en met of zonder rode ogen. In Nederland wat minder bekend, zelfs gele vogels met witte vleugels. Er zijn dus veel uitdagingen.

 

Hoe Geel is Geel?

Bij presentaties geef ik vaak aan dat wanneer ik door mijn vrouw naar een klusmarkt wordt gestuurd om een emmer gele verf te halen. Immers het is weer voorjaar en de wanden en muren moeten weer worden opgefrist. In zo’n doe-het-zelf markt heb je dan de keuze uit tientallen tinten gele verf. Van Nairobi Geel tot Arabisch Geel, helder Geel en mat geel etc. eigenlijk word ik kleurenblind van alle tinten Geel. Vaak kom ik dan ook thuis met de verkeerde kleur Geel, volgens mijn vrouw tenminste. Wij vragen in onze standaardeisen een zuivere en egale gele lipochroomkleur.

 

De genetica van de kleur geel

De afgelopen 10 jaar zijn de formules iets gewijzigd, ik heb het 35 jaar geleden anders geleerd dan de aspirant keurmeester en de pas geslaagde keurmeester in de actualiteit. Dat maakt niets uit wanneer wij maar dezelfde taal blijven spreken.

Nu worden deze symbolen gehanteerd:

De hoofdletter M, die staat voor het niet ontwikkelen van melanine, in de bevedering wordt alleen de Lipochroomkleur ontwikkeld L+.

Voor de kleur Geel hebben wij dan nog een aantal symbolen nodig, dat zijn de letters G min lichtgeelfactor (het ontstaan van weinig geel) en G max hooggeelfactor (het ontstaan vanveel geel).


Lipochroom Geel Intensief 

Deze vogel vertoont geen enkel spoor van schimmel. De vetstofkleur moet aanwezig zijn tot in toppen van elke veer. Soms zie je op keuringen toch nog iets schimmel of onvoldoende doorkleuring tot in de toppen van de bevedering. Deze vogels kunnen ook worden gefokt in het geel ivoor intensief.

Deze factor vererft geslachtsgebonden en veroorzaakt een dikkere veerstructuur (dikkere hoornlaag) waardoor een verminderde uiting van de kleur geel


Lipochroom Geel Schimmel

In tegenstelling tot de intensieve variant, heeft deze vogel een duidelijk fijne schimmel, goed zichtbaar en gelijkmatig verdeeld over de gehele vogel. Wanneer deze schimmel zo waarneembaar is krijgt hij het predicaat Excellent! Vaak zijn deze vogels te intensief op de borst (geen schimmel) of is er te veel schimmel aanwezig. Deze vogels kunnen geshowd worden met de ivoorfactor.


Lipochroom Geel Mozaïek type 1

Eigenlijk een hele aparte vogel in deze serie, geen volledige doorkleuring in de bevedering. Maar op een betrekkelijk witte vogel zijn door selectie gele veerveldjes gefokt. Intussen wordt in alle kleuren vaak ook een mozaïek tekening gefokt. Een grote uitdaging voor de fokker. Eigenlijk moet deze tekening voor alle kleuren gelijk zijn. Toch is de praktijk heel weerbarstig. Lipochroom mozaïeken laten hun tekening veel beter zien dan b.v. een Zwart Geel Mozaïek. Zelfs op toonaangevende shows voor kleurkanaries zie je dan grote verschillen.

De Mozaïek Type 1 is altijd een pop. Bij alle overige kleurkanaries zijn dit bijna altijd mannen. Daar zijn de standaardeisen naar toe geschreven. Zelf vind ik dat jammer, maar ik kan het niet veranderen. De type 1 heeft een scherpe oogtekening vanuit het oog, een korte stuit- en schoudertekening en een kleine borsttekening. In de standaardeisen staat dit uitgebreid beschreven. Te veel of te weinig tekening wordt met een onvoldoende bestraft.


Lipochroom Geel Mozaïek Type 2

Dit zijn de mannen in deze kleurslag, i.p.v. een klein oogstreepje hebben deze vogels een mooi masker. Mooi vol zonder haakjes zijn vaak de beste. Precies als bij de poppen moet het mozaïekpatroon mooi zuiver diepgeel en intensief zijn.

De mozaïeken mogen ook in het ivoor worden geshowd.



Overige kleurslagen in de geelserie

In het geel intensief en schimmel kunnen deze vogels ook geshowd worden met witte pennen. In Nederland zien wij deze vogels nog niet zo vaak. In de zuidelijke landen komt dit veel vaker voor. De vleugel- en staartpennen moeten dan wel hagelwit zijn. Dus scherpe selectie is een eerste vereiste en natuurlijk geen kleurstof gebruiken in de fok. Wat behoudens de mozaïeken bij de overige gelen intussen een must is. De laatste kleurslagen in deze beschouwing zijn de gelen met rode ogen, die noemen wij Lutino’s. Zowel intensief, schimmel en mozaïek kunnen dit hele mooie vogels zijn.

De Gele vogel als Showvogel

Het mag duidelijk zijn dat de gele kleurkanarie een mooie showvogel is. In het nest moeten de jongen, de intensieven en de schimmels worden opgevoerd, zodat de pennen goed doorkleuren. Het model en de vorm is meestal bij deze vogels erg goed. Veel voorkomende fouten zijn dat de vogels niet goed zijn doorgekleurd of niet zuiver van geeltint zijn. Bij de schimmels, de verdeling niet correct is. Bij de mozaïeken heb ik de meest voorkomende fouten al beschreven. De bevedering moet ook bij deze kleurslag glad, strak en onberispelijk zijn. Let daarbij op in de fok. Het zijn geen witten, maar een klein wasbeurtje voor een show is wel aan te bevelen.



Omdat de gele kanarie nogal veel verschijningvormen heeft, gaat het hier te ver om alle standaardeisen van deze kanarie te bespreken. Je hebt Geel intensief, Geel schimmel, Geel ivoor intensief en schimmel. Geel Mozaïeken typ I en II. Lutino in de intensief en schimmel vorm. Gele met witte pennen, De geel snavel maar dan ook in de ivoor tint en natuurlijk als Lutino is er ook ja. En dan denk ik dat ik er  nog wel 1 of 2 vergeet.




Voor de echte DieHards is dit hier te lezen: https://www.nbvv.nl/vraagprogramma/



Workshop te Rotterdam - klik hier voor meer informatie. - Vogelvereniging P.J. Helder

        Tekst: Tino Simons Foto’s

          Foto’s: Piet Onderdelinden

Foto’s: Kanarioloog

    Lay-out: Koos Simons