Vogels en Vriendschap

de Vogelvereniging voor iedereen

Kweker aan het woord

Op een gure zaterdag ochtend waren Jan en ondergetekende uitgenodigd bij Johanna Geertruida Wendrich.

Bij ons beter bekend als Jolanda Wendrich, die dus eigenlijk Johanna heet, maar ze vind zelf Jolanda leuker. Jolanda werd op 7 september 1963 geboren in Pernis, en heeft ook nog een jongere zus. In Rotterdam heeft ze zo’n beetje alle wijken wel gezien, en ze heeft onder meer gewoond in Delfshaven en op Spangen.

En is dus stiekem een groot Sparta fan, en ging regelmatig als klein meid naar het kasteel om daar onder andere Tinus Bosselaar te zien voetballen.

1963 was hoe dan ook een roerig jaar, John F. Kennedy werdt vermoord door de eveneens later doodgeschoten Lee Harvey Oswald

 


De interesse voor vogels werd door vader Wendrich al vroeg bij Jolanda  gekweekt. Hij had als liefhebberij toen immers al kanaries.

Afbeelding met muur, binnen, dier, vogel
    
    Automatisch gegenereerde beschrijving

Ook Roy Hilversum die toen al wat ouder was moet Jolanda zeker wel tussen de kooien hebben zien rond kruipen. De vader van Jolanda was lid van de “Vogelvriend” welke gehuisvest was op de Middellandstraat in Rotterdam West. Deze club is als zovele vogelclubs helaas ter ziele.

Na de huishoudschool is Jolanda direct gaan werken en heeft altijd productie en magazijn werk gedaan. Onder anders bij de Schwarzkopf fabriek, je weet wel dat bedrijf wat handelt in shampoos waar je o.a. de haren mee wast, en sommige liefhebbers hun vogels. Even later toen ze rond de 20 jaar was is ze het nest uitgevlogen en op zichzelf gaan staan.

Afbeelding met binnen, muur, venster, persoon
    
    Automatisch gegenereerde beschrijving


Jolanda kom je overal in de vogelwereld tegen. Zij is vol lid bij de Nachtegaal in Heerjansdam en je ziet haar altijd aan het werk. Ze assisteert daar onder andere tijdens de district tentoonstellingen. Maar ze is ook lid geweest bij de Nachtegaal in Hendrik Ido Ambacht.

Afbeelding met persoon, muur, man, binnen
    
    Automatisch gegenereerde beschrijving

Lid of gastlid bij Witroka, Schiedam, Rijnmond en nu dus bij onze club Vogels en Vriendschap. Bij iedere vereniging steekt Jolanda haar armen uit de mouwen, of het nu de catering is of tijdens de show de secretaris assisteren met het invullen van keurbriefjes en de administratie algemeen. Ook met het vogelprogramma van Lex welke gebruikt wordt door vele verenigingen kan zij goed uit de voeten.

Jolanda kweekt en showt tegenwoordig Hollandse kleine grasparkieten en haalt daar

regelmatig prijzen mee. Deze grasparkieten heeft ze nu al ongeveer 8 jaar, maar toen wij op het hok waren zagen we daar zeker niet alleen grasparkieten. Nee in de hokken zaten onder andere: Zebravinken, Goulds Amadinus, Japanse Meeuwen, Spitsstaart Amadinus en Bichanows Astrilde. In de huiskamer staat een oude valkparkiet en een kanarie loge van Piet Smit.

 

De hobby’s van Jolanda zijn, lekker koken en taarten bakken.Maar toen wij voorstelden Jolanda op te geven bij Heel Holland Bakt toen paste zij.

Afbeelding met persoon, muur, binnen, kast
    
    Automatisch gegenereerde beschrijving

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Op de Foto hierboven heeft Jolanda haar beker vast, dat moest wel want de onbenul van een secretaris heeft die beker uit zijn handen laten vallen. Sorry Jolanda.

Het was een zeer gezellige ochtend, en wij hopen dat Jolanda op haar besluit om straks haar vogels weg te doen terug gaat komen.

Want Vogels en Vriendschap kan niet zonder Jolanda.


                                                    --+--