Vogels en Vriendschap

Vogelvereniging sinds 1 mei  2019

Kweker aan het woord

Water systeem Glosters door Aad Twigt

 

Ik ben in 2016 weer met Glosters begonnen nadat ik een 15 tal jaren uilen heb gekweekt met goed succes kweekte ik tussen de 200 en 300 uilen van minstens 17 verschillende soorten. Mijn vrouw Tineke en ik hebben op het moment dat we niet meer voor een baas hoefden te werken en onze kinderen inmiddels uitgevlogen zijn besloten om met pleegkinderen te beginnen. Hierdoor hadden we op enig moment geen tijd genoeg voor de uilen en zijn we gestopt met de Uilentuin ( op YouTube staan nog wel filmpjes als je zoekt op uilentuin Harkma ) . Maar ja helemaal nies doen is niets voor mij dus vandaar mijn keuze om weer met Glosters te beginnen.

 

Echter vanwege mijn reuma ging er heel veel tijd zitten in het water geven van de vogels, om die reden ben ik wat gaan experimenteren met diverse watersystemen. Ik heb niet alleen veel geld maar ook zeker veel tijd gestoken in de al reeds bestaande systemen. Je komt al snel op de zogenaamde drinknippels uit deze heb ik dan ook tot in den treuren uitgeprobeerd . Eerlijk gezegd ben ik geen waternippel tegengekomen die voldeed aan mijn eisen, alle systemen gaan vroeg of laat druppelen.

 Mijn systeem mag niet druppelen, moet automatisch water aanvullen en MOET aan de buitenkant zitten dit vanwege het voorkomen dat er ontlasting en zaadresten in het water komt.

Uiteindelijk ben ik uitgekomen op een drinksysteem die ook voor kwartels gebruikt wordt.Dit systeem heb ik dusdanig veranderd dat het aan mijn bovengenoemde voorwaarden voldoet.

 

Ik ben begonnen met een vlotterbak die ik aangesloten heb aan de waterleiding ( links op de foto ) en bij de uitgaande leiding heb ik een filter aangesloten om verstopping van het systeem te voorkomen ( rechts op de foto ).

Vanuit de vlotter komt het water met lage druk in het systeem ik heb voor de waterslangen gekozen voor een transparante leiding zo kan je makkelijk zien of het systeem wel water doorlaat naar alle waterpunten. De binnendiameter is 8 tot 10 mm.

Het valt me wel op dat als je een nieuwe vogel samen zet met een vogel die al gewend dat deze dan veel sneller in de gaten heeft dat daar het water zit.

 

Dagelijks doe ik met een waterstofzuiger ( enigszins wat aangepast ) de waterbakjes uitzuigen , per blok van 12 kooien ben ik daar ongeveer 30 seconden mee bezig dus met 36 kooien ben ik in 1,5 minuut klaar met het water.

 

 

 

 

k heb dit systeem ook toegepast op mijn TT kooien zodat ik ook als de vogels opgekooid zijn niet teveel werk heb aan het verversen van het water.

Deze TT kooien heb ik in zijn geheel aangepast zoals te zien op de foto’s hieronder.

Het verschonen gaat middels zogenaamd honingraat papier die ik van buitenaf kan verschonen hiervoor heb ik aan de voorkant onder een strookje

open waardoor het papier makkelijk vervangen kan worden.

Ook hier heb ik het watersysteem door middel van het aanpassen van de voorfront kunnen de vogels bij de waterbakjes.

Door in het klepje van de voorfront een gat te boren van 28mm heb ik voor de Glosters de juiste grote en het is opvallend om te zien hoe snel ze door hebben dat daar het drinkwater zit , bij nieuwe vogels doe ik wel de eerste 10 dagen voor de zekerheid een standaard waterfonteintje op de kooi.


 

 


 

Dit was even een beknopte omschrijving van mijn ervaring met dit door mij bedacht systeem . Mij bevalt het prima geen lekkages en makkelijk schoon te houden en altijd schoon en fris drinkwater.

 

Aad Twigt


                                                    --+--