Vogels en Vriendschap

Vogels en vriendschap, de voegelvereniging voor iedereen!

Vogels opzetten


Opzetter : Remco Haneveld                                                                                Eigenaar Grasparket: Martin van Geel

Eind december lag er een dode pop, een dubbelfactorige spangle grasparkiet, in de broedkooi bij Martin. De pop was in een heel goede conditie, had 3 eieren gelegd en was nog niet uitgelegd. Ze had een volle krop en er was geen aanwijzing wat de doodsoorzaak kon zijn.

Omdat Martin het artikel herinnerde in onze maandbrief van een paar maanden eerder waar de preparateur, Remco, om dode vogels vroeg heb ik de vogel in de vriezer gelegd en contact met hem opgenomen. Kort daarna heb ik de vogel bij hem gebracht en heeft hij mij zijn hobby laten zien en de nodige opgezette vogels.
Remco is nog met de opleiding voor preparateur bezig en zoekt nog steeds dode vogels als oefenmateriaal. Evt. kan je de opgezette vogel terug krijgen. Die van mij staat nu op de schoorsteen en is heel goed gelukt.

De mooie Engelse Grasparkiet zoals Remco hem kreeg aangeleverd

De huid op de buik wordt opengesneden. Het vel wordt dan rondom losgemaakt en als Eerste moet de krop eruit gehaald

 De krop is er hier uitgehaald


Nadat de krop is weggehaald wordt het vel verder los gemaakt. De nek wordt doorgeknipt zodat er verder gevild kan worden naar de schouders/vleugels toe. De vleugels worden los geknipt bij het scharnier wat tegen het lichaam aan zit. Nadien stroop je het vel verder los naar de poten toe. Ook hier knip je de poten los, nu niet bij het lichaam maar 1 scharnier verder. Nadien stroop je het vel verder los tot aan de staart. Bij de staart snij je het los en het lichaampje kan eruit.

Daarna is de kop aan de beurt. Deze wordt ook afgestroopt tot aan de snavel. Nadien worden de ogen verwijderd, de tong met nekje en nadien de hersens. Het kopje moet verder goed schoongemaakt worden en van vlees en ander vet verwijderd worden.

Een vogel heeft soms aardig wat vet, dit moet weggehaald worden. Dit doe je met een borstelmachine of met de hand. Bij de parkiet gaat het goed met een borstelmachine.

Dan moet ook het vlees bij de vleugels en poten verwijderd worden. Nadien is de vogel helemaal schoon van vlees.

Als het vet goed weg is gehaald wordt de parkiet gelooid. Goed insmeren met looimiddel wat 15 minuten moet intrekken. In die tijd heb je mooi tijd om het lichaampje en nek te maken. Het lichaampje maak je van PC schuim en dient iets kleiner te zijn dan het werkelijke lichaampje. De nek dient net zo lang te zijn als de werkelijk nek.


Na de eerste keer looien maak je de parkiet goed schoon. Dit doe je met Dasty of Dreft zodat ook alle vetten eruit gaan. Nadien gaat het in een looibadje voor nogmaals 15 minuten. Daarna wassen met water en azijn en tot slot wassen met wat water en wolwasmiddel. Hier wordt de parkiet lekker “ fluffie” van als die gedoogd wordt.

Na de hele schoonmaak sessie begin je met het in orde maken van de kop. Tegen bederven strooi je wat Borax in de schedel. Daarna vul je de ogen met klei. Het gemaakte nekje plak je met lijn vast in de schedel. Daarna plaats je de ogen en kun je de huid weer over de kop halen.


Het lijfje ligt al klaar maar voor je dit erin gaat plaatsen steek je eerst ijzerdraad in de vleugels. Een lastig karwijtje. Bij vleugels open plaats je wat dikker ijzerdraad dan bij gesloten vleugels. Voor de parkiet gebruik ik 0.7 mm voor gesloten vleugels.

Het lijfje kan erin geplaatst worden en dan maak je de nek en vleugeldraden vast in het lichaampje.

De poten en staart worden ook voorzien van ijzerdraad. In de poten heb ik ook 0,7 mm geplaats. Een parkiet is niet zo zwaar dus het ijzerdraad is sterk genoeg. In de staart plaats je dubbel ijzerdraad wat je gebogen hebt in een U vorm.

Als alle ijzerdraden vast zitten aan het lichaampje dan kun je nog en beetje watten toevoegen om de vogel wat voller te maken. Zoals ik al vermelde is het lichaampje wat kleiner. Reden hiervan is dat je hier de parkiet makkelijk kan plaatsen en ook dicht kan naaien. Het dichtnaaien is de volgende stap.
         
Na het dicht naaien wordt de vogel geföhnd en dan moet je hem in vorm krijgen. Veren moeten allemaal goed geplaats worden. daarnaast dien je ook een juiste houding te maken. De vogel is geprepareerd. Met spelden en touw zet je essentiële delen en veren vast. Daarna moet de vogel minimaal 2 weken drogen.

Groetjes, Remco Haneveld 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                            
Zo al schrijvend klinkt het allemaal makkelijk, helaas is het dit niet. Er komt enorm veel geduld en kennis bij kijken. Vandaar ook veel, heel veel oefenen. Voor het oefenen heb ik dus vogeltjes nodig. Mocht je een overleden vogel hebben of meerdere, bewaar ze voor me in de vriezer, ik kom ze graag halen. Uiteraard kun je ook een geprepareerde vogel van me krijgen als ik hem geprepareerd heb. Dit zijn nu nog geen museum stukken maar hoe meer ik kan oefenen hoe mooier ze gaan worden

Hartelijke groet, Remco Haneveld 06-10891589 Remco.haneveld@me.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------