Vogels en Vriendschap

de Vogelvereniging voor iedereen

Kweker aan het woord

Even voorstellen

Marlin den Boer stelt zich voor.

Beste mede-vogelliefhebber! 

Graag schrijf ik een stukje over mijn vogelhobby.

Ik ben Marlin den Boer, 31 jaar en woon samen met  mijn vrouw sinds 2015 aan het Zevenbergsedijkje aan de rand van Rotterdam.

Vanaf mijn jongste  jaren heb ik het ‘vogelvirus’, net als broers van mij, al meegekregen van mijn vader. Op een paar  studiejaren na heb ik eigenlijk ook altijd wel vogels gehad. Het begon met kanaries en tropen, maar  inmiddels zijn dat al heel wat jaren Europese Cultuurvogels. Ik startte met zaadeters zoals Vinken, Groenlingen en Barmsijzen.Geleidelijk kwamen daar steeds meer insecteneters bij.

Ik moest wel  even wennen aan het voeren van levende insecten, maar inmiddels is dat geen enkel probleem  meer. Allereerst met Japanse Nachtegalen en Baardmannetjes, maar inmiddels zijn daar Geelgorzen,  Blauwborsten en Azuurmezen bijgekomen.  

Ik heb mij voorgenomen om te proberen om elk jaar weer met een nieuw soort te kweken. Dat houdt  het uitdagend en gevarieerd.

Er zijn ontzettend veel mooie vogelsoorten met ieder eigen karakter, gedrag en kweekgewoonten. Mooi om zoveel mogelijk soorten te leren kennen! Tot nu toe is het  steeds gelukt om met nieuwe soorten jongen te kweken.  


Op dit moment kweek ik binnen met Noordse Barmsijzen in kweekkooien en heb ik een ruime buitenvolière waar de Japanse Nachtegalen, Baardmannetjes, Vinken, Blauwborsten, Geelgorzen en  Azuurmezen zitten. Het mooiste vind ik het als een volière zo natuurlijk mogelijk begroeid is, zodat  het een onderdeel is van je tuin. Dan komt het meest natuurlijke gedrag naar voren.  

Uiteraard besef ik me dat ik lid ben van een Rotterdamse, stadse vogelvereniging en dat niet  iedereen de ruimte en mogelijkheden heeft om op deze manier de vogelhobby te beleven. Maar  graag inspireer ik je hiermee en wie weet past dit ook wel bij jou! 

Hiernaast heb ik samen met een goede vriend ook een vogelkweek-app ontwikkeld in onze vrije tijd. Het is mijn missie om de hobby aantrekkelijker en toekomstbestendig te maken voor jong én oud.  Mocht je het nog niet kennen, kijk dan eens op.  

Graag schrijf ik in de toekomst nog wat kweekverslagen met kweekervaringen voor in de maandbrief. 

Hierbij nog wat foto’s van het kweekverblijf en de volière.


Groetjes, Marlin den Boer

----------------------------------------------------------------+----------------------------------------------------------