Vogels en Vriendschap

Vogelvereniging sinds 1 mei  2019

Kweker aan het woord

Mei 2019; Jan Verbeek

Mogen wij u voorstellen.

                     

                                       Naam:                    Jan Willem Verbeek

                                       Geboortedatum:     10 maart 1951

                                       Kweeknummer:      2LUF

                                       Kweker van:           Kleurkanaries

 Jan werd 68 jaar geleden geboren in Renkum, een gemeente in de regio Arnhem. Uit een nest waar 6 jongen in lagen, mooi verdeeld in 3 mannen en 3 poppen. 

Na omzwervingen in Arnhem en Den Dolder waar hij respectievelijk werkte bij een steenfabriek, wasserette en bij de Remia, verhuisde hij op zijn 19e jaar richting Rotterdam, waar hij vanaf zijn 20e in de grafische industrie is gaan werken. Jan heeft daar 39 jaar gewerkt en hij mocht met 59 jaar vervroegd van zijn pensioen gaan genieten.

Jan is op zijn 23e jaar getrouwd met zijn geliefde Cobie, en hebben 42 jaar lief en leed samen gedeeld. Helaas is Cobie eind 2015 veel te jong overleden. Dit doet vaak Jan nog steeds veel verdriet. 

Het vogel virus heeft Jan overgenomen van zijn 2e vader, en hij begon met één koppel kanaries op zolder, en had in zijn woonkamer een volière staan

Links een foto van Cobie poserend voor de huiskamer volière in de Walravenstraat.

Ook toen kweekte Jan alleen maar kanaries, in het geel maar ook heel veel bonte exemplaren.

En het op deze manier met zijn hobby bezig zijn heeft Jan ongeveer 26 jaar gedaan. Gewoon kweken voor de lol, en kanaries op elkaar zetten waar een keurmeester van zou gruwen.

In 1999 is Jan met de zwager van Martin Troost een keer naar een tentoonstelling gegaan. Deze was toen nog in het Clementshuis en dat was letterlijk bij Jan op de hoek. Aldaar is hij lid geworden van Vogels en Vriendschap, en het bleek al snel dat Jan niet te beroerd was om zijn handen uit de mouwen te steken. Altijd aanwezig in de school op de Maxmiliaanstraat om als eerste kooien schoon te maken, stellingen te sjouwen, voor te dragen etc. Ook heeft Jan in die jaren diverse prijzen gehaald met zijn toen zoals hij het noemt goud gelen en stro gelen, nu beter bekend als Lipochroom Geel intensief of schimmel.

Inmiddels heeft Jan de gelen verruild voor kanaries In de Zwart Serie. Hij kweekt nu Zwart Geel en Zwart wit klassiek ook in de kobalt serie. Maar ook Zwart Opaal geel en wit, en zelfs zwart Jaspis. Met deze kleurslag heeft hij in 2018 de eerste resultaten behaald. Diverse kampioen schappen op onderlinge shows, en zelfs brons op de NKC show Maasland.


Dit jaar heeft Jan weer prima gekweekt, zo rond de 80 jongen is een prima resultaat. Veel meer wil hij er ook niet hebben, daar is het vogelhok niet geschikt voor. Zijn vogelverblijf bestaat uit een binnenvlucht met broedkooien en een flink grote buiten volière. Wat voor de kleur vogels die hij kweekt van essentieel belang is.

 

Jan is nu haast gestopt met kweken, nog twee nestjes jongen dan gaat het licht eraf en moeten de vogels goed door ruien. Hij hoopt dat hij dit jaar weer ietsje beter speelt dan in 2018, en dat gaat zeker goedkomen. Jan ziet in zijn hobby een mogelijkheid om de verveling tegen te gaan, en om sociale contacten op te doen, en te onderhouden. Hij zegt altijd, als ik deze hobby niet zou hebben zit ik maar alleen thuis. Tevens is hij een keiharde werker waar iedere vereniging niet zonder kan


Bij Rijnmond is hij een vaste barmedewerker, en is hij altijd op vergaderingen, beurzen, bingo’s etc. aanwezig. Hij is een man met een groot hart, en hoewel hij Vogels en Vriendschap als zijn primaire vogelclub heeft gekozen, blijft hij bij Rijnmond gastlid, en doet daar voor 100 % zijn werkzaamheden. Tevens is Jan ook gast lid van Witroka.

 

Ook Vogels en Vriendschap gaat  een beroep op Jan doen, en hebben hem daarom meteen al lid van bestuur gemaakt. Dit soort mensen moet je namelijk net als een nestje jonge vogels koesteren.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Volgende keer stelt Piet Smit zich aan jullie voor!

--+--