Vogels en Vriendschap

Vogels en vriendschap wenst al haar leden en vrienden een geweldig 2021

Kweker aan het woord

.   

Nieuw Lid – Willem van Rijswijk stelt zich voor.


Als nieuw lid van uw vereniging wil ik me hierbij voorstellen. Mijn naam is Willem van Rijswijk en ik ben 41 jaar. Sinds 2003 getrouwd met Sija en samen hebben we drie dochters: Veerle (15 jaar) Maaike (13 jaar) en Renske (5 jaar). Ik woon heel mijn leven al in Rotterdam, geboren in Overschie en sinds 2003 woonachtig in IJsselmonde.

Naast mijn gezin, werk en hobby ben ik actief betrokken bij een protestants Christelijk kerk in Rotterdam-Zuidwijk. Mijn vader kweekt al zo lang als ik me kan herinneren met kanaries (en dat doet hij nog) en zo ben ik van jongs af aan opgegroeid met het houden en kweken van vogels. Toen ik een jaar of 10 was ging ik mijn eigen vogels houden. Eerst waren dit Grasparkieten en Valkparkieten en later ook Agapornissen. Maar na verloop van tijd kreeg ik meer interesse in Europese vogels. Zo had ik Groenlingen, Putters, Goudvinken, Kruisbekken en nog wat andere soorten. Van Sinterklaas kreeg ik in 1995 een trio Kleine Barmsijzen (twee bruine poppen en een split man). Dit werden toch echt wel mijn favoriete vogels en ieder jaar kweekte ik (vooral) met deze vogels

In 2003 verhuisde ik naar een appartement. Vanwege de beperkte ruimte stopte ik met het houden van vogels. Echter in 2010 kochten we een eengezinswoning en ontstond er bij mij al snel weer het plan om weer vogels te gaan houden. Op zolder maakte ik een vogelkamer met een aantal vluchtjes. Ik koos uiteraard voor (Grote) Barmsijzen. Eerst wildkleur maar later uitsluitend agaat en bruin-agaat (oude naam Isabel). Afgelopen zomer heb ik een schuur in de tuin laten bouwen en deze heb ik ingericht als vogelverblijf. De vogels zijn nu verhuisd van de zolder naar de tuin. Komend seizoen wil ik met ongeveer 14 koppels Grote Barmsijzen gaan kweken. Vaak vragen mensen aan mij waarom ik voor deze vogels heb gekozen. Veel mensen vinden het maar gewoon ‘mussen’. Ik vind het lastig om uit te leggen wat ik zo leuk vind aan Barmsijzen. Sinds Sinterklaasavond 1995 heb ik gewoon ‘iets’ met deze vogels. Barmsijzen stellen niet veel eisen. Een goede zaadmengeling, en in de kweek eivoer met wat (diepvries)insecten is voldoende.

 

In 2003 verhuisde ik naar een appartement. Vanwege de beperkte ruimte stopte ik met het houden van vogels. Echter in 2010 kochten we een eengezinswoning en ontstond er bij mij al snel weer het plan om weer vogels te gaan houden. Op zolder maakte ik een vogelkamer met een aantal vluchtjes. Ik koos uiteraard voor (Grote) Barmsijzen. Eerst wildkleur maar later uitsluitend agaat en bruin-agaat (oude naam Isabel). Afgelopen zomer heb ik een schuur in de tuin laten bouwen en deze heb ik ingericht als vogelverblijf. De vogels zijn nu verhuisd van de zolder naar de tuin. Komend seizoen wil ik met ongeveer 14 koppels Grote Barmsijzen gaan kweken. Vaak vragen mensen aan mij waarom ik voor deze vogels heb gekozen. Veel mensen vinden het maar gewoon ‘mussen’. Ik vind het lastig om uit te leggen wat ik zo leuk vind aan Barmsijzen. Sinds Sinterklaasavond 1995 heb ik gewoon ‘iets’ met deze vogels. Barmsijzen stellen niet veel eisen. Een goede zaadmengeling, en in de kweek eivoer met wat (diepvries)insecten is voldoende. Ik houd ervan dat alles er een beetje netjes uitziet. Dus 1x per week maak ik alles goed schoon zodat het er weer netjes uitziet. Net als iedereen kijk ik altijd erg uit naar de kweek, maar toch vind ik juist de periode na de kweek het leukst. De kweek is toch vaak een intensieve periode en als ik mijn eigen vogels geselecteerd heb en de overtollige verkocht zijn, heb ik weer overzicht en rust. En dat vind ik erg fijn. Ik geniet van erg van deze hobby. Het geeft mij veel voldoening en ontspanning.

Willem van Rijswijk

----------------------------------------------------------------+--------------------------------------------------------

Ja U leest het goed zebravinken, dat is toch makkelijk kweken zal je zeggen meer in de tegenwoordige tijd is dat niet meer zo makkelijk. De kleine ( winkel ) zebravink doet het echt wel legsels van 7 of 8 en dan allemaal uitkomen en op stok komen dat gaat prima, maar de moderne zebravink de TT vogels de grote zo gezegd doen het minder makkelijk. Hiervoor zijn verschillende oorzaken te benoemen; lange bevedering, zware c.q. lompe vogels etc.

 


Hoe pakken we dat aan allereerst is het belangrijk om uw vogels waarmee u gaat kweken om deze in prima conditie te krijgen een vogel zonder staartblokkken / strepen zal niet gaan kweken dit geldt voor zowel man en pop, dit gaat natuurlijk niet op met witte of bonte deze missen namelijk deze tekening. De staartblokken geven een extra stimulans voor de man en de pop blijkt ook te kunnen herkennen of een man de staartblokken bezit. Zorg dat de kooi netjes in orde is gemaakt met een nestkastje, ik gebruik half open kastjes, maar ze doen het eigenlijk in alle kastjes. Hang deze op een plek met de opening niet naar het licht maar iets in de schaduw. Bij mij doen ze het niet als de open zijde aan de voorkant zit. Doe hier een beetje hooi in en maak met je vuist een kommetje. Leg daarna hooi, sisal, kokos of wat dan ook in de kooi en laat ze maar bouwen. Er zijn kwekers die eerst een koffiefilter in het kastje doen dan zijn ze makkelijker schoon te maken na de kweek.
                         

De volgorde van de vogels in de broedkooi verschilt per kweker de ene kweker doet eerst de pop de ander de man. Ik doe ze tegelijk in de kooi met het voorbereide nestkastje en dan maar hopen. Als het allemaal goed gaat volgen er al snel eieren tot 8 stuks. Na een paar dagen zullen de bevruchte eieren donker kleuren en de onbevruchte wit blijven, je kan ook met een schouwlamp kijken of ze bevrucht zijn. Na +/- 13 tot 15 dagen broedtijd zullen er jonge zebravinken liggen. Ik haal geen eieren weg zoals bij kanarie kwekers gebeurt. Na +/- 7-8 dagen moet je ze ringen met 2,9 mm of 3,2 mm naar gelang de grootte van de ouders. Na 40 dagen kunne ze apart van de ouders en in een vluchtje uitgroeien. De mannen zijn al snel te herkennen aan stipjes in de flanken of een wangkleur. De zebravink is in de loop der jaren uitgegroeid van een klein smal vogeltje naar een geblokte volle vogel, zie de foto’s. Er zijn ook diverse kleuren ontstaan de wildkleur is grijs. Ik zal u een kleine opsomming geven van de mutaties die zijn ontstaan en deze kun je ook nog een combineren tot een kleine 250 kleurmutaties. De kleuren zijn; - bruin, bleekrug, masker, wit, bont, oranjeborst, zwartborst, blackface, eumo, witwang, oranjedek, zwartwang, pastel, geelsnavel, wang, witborst, topaas en de nieuwste mutatie chockral. (foto: van links naar rechts: witborst grijs, oranjeborst zwartborst blackface bleekrug grijs en pastel bleekrug grijs) Er bestaat ook een kleine variant de Timor Zebravink, deze komt alleen voor op het eiland Timor, deze mini zebravink heeft een heel ander tekening patroon en is anders van lichaamskleur. De zang van de man is zelfs anders. Het is een smalle vogel met een naar verhouding grote snavel ten opzichte van het kopje. Van deze soort zebravink worden geen mutaties gevraagd, dus alleen wildkleur. Hij kweekt zoals de gewone zebravink alleen de ringmaat is 2,3 mm.
  
   
                
Tentoonstellen de zebravink heeft een eigen standaard en een eigen keurbriefje. De zebravink lijkt een makkelijke tentoonstellingsvogel maar het is in de tijd moeilijk geworden om aan de eisen van de standaard te voldoen. Nederland is het toonaangevende land voor de standaard en de show vogels, al komt nu Saoedi Arabië heel sterk op de kwekers daar hebben over de gehele wereld hoge bedragen betaald om goeie vogels te kopen en nu zijn zij hard op weg om nummer 1 te worden. Wij hebben nog wel de grootste zebravinken show van de wereld van de NZC in Beusichem. Op deze show zitten meer dan 2000 vogels, waar liefhebbers uit Nederland, België, Denemarken en Italië meedoen. De laatste 2 jaar heeft een Italiaanse liefhebber het klassement gewonnen met de vijf beste vogels. Best knap als je van zo ver komt en ook nog wint. Ik geloof dat zijn broer aardige kleurkanaries kweekt. Ook de onderlinge NZC Show in Maasland is de grootste onderlinge show van leden uit Zuid Holland waar meer dan 550 zebravinken worden geshowd.

                           

  
(@ foto’s van Alex de Graaf, Bart Houben en Piet Ooijen

Volgende keer: Hoe kweek ik met ………………….

Met sportieve groet en blijf gezond, Alex de Graaf
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------