Vogels en Vriendschap

de Vogelvereniging voor iedereen

Kweker aan het woord

Even voorstellen

Mijn naam is Martin van Geel, 61 jaar en  getrouwd met Jolanda, bij de meeste van jullie wel bekend. Ik ben inmiddels met prepensioen, dus eigenlijk full-prof vogelkweker, met als hobby’s wandelen, klussen, sport kijken en vooral penningmeester van onze vereniging zijn.  Verder ben ik lid van de Parkieten Speciaal club (PSC), Nederlandse Grasparkietenclub (NGC) en gastlid bij diverse andere vogelverenigingen in de regio.


Ongeveer 50 jaar geleden ben ik begonnen met 1 koppeltje kleine grasparkieten in een oude kast met wat gaas er voor getimmerd. Aangezien mijn vader erg handig was heeft hij toen een aantal broedkooien voor me gemaakt. Omdat we binnen kweekten  had ik ook in de winter jonge grasparkietjes, waar toen veel geld voor werd betaald rond de feestdagen. Een leuke bijverdienste voor een scholier.

                                                                           Vogelhok 1978

In 1978 werd ik lid van een vogelvereniging, Vogels en Vriendschap, waar ik met fusie en naamswijziging altijd lid van ben geweest tot aan de splitsing en ben daar bijna 20 jaar penningmeester geweest.

Toen ik in 1978 meedeed aan de TT bleek dat kleurgrasparkieten destijds helemaal  geen gevraagde vogels waren op een show. Dus alle vogels opgeruimd en in België een paar standaard- oftewel  Engelse  grasparkieten gekocht, want daar waren de betere vogels te koop.  In 1980 zat ik al dik in de prijzen en dat tussen de beste grasparkietenkwekers van Nederland, want die zaten bij Vogels en Vriendschap. Toppers als Ed Scholts, Cor Booster, Harrie van Doorne, Floor Verhoeven en Hekman.

 

Prijzen Vogels en Vriendschap TT 1980


 Kampioen PSC 1980.                                                                          Nauwelijks groter dan de huidige kleurgrasparkiet.

 

Anno 2020 dezelfde kleur, ander model en formaat.

Tot op heden heb ik altijd standaard grasparkieten gehad, af en toe wat andere vogels erbij zoals agaporniden, meijerpapagaaien en zelfs zebravinken maar dat was allemaal van korte duur.

 Ik kweek mijn vogels in een schuur van 3 x 3 meter achter in de tuin, die ik 37 jaar geleden met wat hulp zelf gebouwd heb. Een paar jaar geleden heb ik het gerenoveerd en alle wanden  voorzien van HPL platen. Daarin staan 16 broedkooien en 2 vluchten boven elkaar.

 

Ieder jaar kweek ik ongeveer 100 jongen. Ook dit jaar kom ik daar weer op uit en hoop ik dat er een tussen zit waarmee ik revanche kan nemen op mijn vogelvriend en concurrent Aad.


Enkele veelbelovende jongen 2020.

Ik hoop van harte dat de TT dit jaar gewoon door kan gaan en dat we de lijn van het afgelopen jaar door kunnen trekken. Want we hebben met zijn allen toch wel wat neergezet in het afgelopen jaar. Een grote TT in een mooie zaal met veel bezoekers en veel gezelligheid. En bovendien een verdubbeling van het aantal leden.

 

P.s. Je gebruikt je buitenvlucht even niet en hij wordt volgehangen met planten.  De tuin is de hobby van Jolanda.----------------------------------------------------------------+----------------------------------------------------------