Vogels en Vriendschap

Vogels en vriendschap, de voegelvereniging voor iedereen!

Presentatie door Alex de Graaf


(nieuw) Edelparkieten deel 3

Door: Alex de Graaffoto: links de pop en rechts de man overjarige vogels

De duif parkiet of Malabar parkiet  is een fraaie soort, deze wordt niet veel gehouden vanwege hun hoge prijs. Er zijn geen mutaties bekend van deze soort wordt deze steeds geler wordt. Er zijn verder geen meldingen van mutanten bij deze soort.

foto: links duifparkiet overjarig en rechts jonge man


foto: links jonge pop, midden jonge man rechts volwassen koppel


De Layard parkiet is ook een kleine soort welke nog minder wordt gehouden en wordt gekweekt in Europa, het relatief dure vogels. Van deze soort zijn geen mutaties bekend.

De grijskop edel parkiet heeft twee varianten een met witte puntjes aan de staart en een met gele puntjes aan de staart. Van deze soort is een mutatie bekend de ino.


foto himaliana grijskop edelparkiet ) De staart van deze soort loopt naar beneden breder uit in vergelijking met de finschi grijskop edelparkiet. Deze is ook aan het einde bijna kleurloos. Er is moeilijk verschil waar te nemen tussen man en po beide hebben een vleugelvlek en de snavel kleur is ook gelijk. DNA brengt een goede uitkomst voor deze soort.

foto: ino groen finschi edel parkiet


foto finschi grijs kop edelparkiet koppel


foto: links groene man en ino groen pop finschi grijs kop edelparkiket

De malakka parkiet of langstaart parkiet


foto: volwassen man malakka parkiet / langstaart parkietOver deze soort gaan vele verhalen deze soort heeft 3 uitdagingen: de eerste zorgen dat ze blijven leven, ze in broedstemming krijgen en er mee kweken. Met deze soort is het al heel moeilijk om ze in leven te houden De kweker die ken gaf ze altijd sepia ze hebben behoefte aan veel mineralen. De broedstemming wordt opgewekt met het juiste voer met aanvulling van rijpe zaden en fruit uit de regio waar ze vandaan komen. De prijs van deze vogels is ook erg hoog en er zijn geen mutaties van bekend. Er zijn van deze soort veel ondersoorten bijna elk eiland heeft zijn eigen ondersoort. Deze balgen hebben wij kunnen bekijken in Naturalis.


foto: diverse balgen van malakka parkieten in Naturalis in Leiden


foto: koppel links de pop en rechts de man


De derbyan edel parkiet dit is een van de grootste soorten en kunnen fantastisch geluid maken, ze slopen ook heel goed. Van deze soort zijn geen ondersoorten bekend, er zijn wel grote verschillen in borstkleur bij de mannen. De diepst mogelijke paarsde borstbleur verdient de voorkeur, maar er zijn ook exemplaren met een grijze borstkleur.


foto: diepe paarse borstkleur en rechts bijna grijze borstkleur beide mannen )Van deze soort is er een gezoomde en bonte bekend, ik heb ze zelf op de PS show gezien, maar of er na kweek van is geweest weet ik niet.

foto: bonte pop, jammer genoeg allen aan de voorzijde en een gezoomde man)

De grote Alexander parkiet, de grootste en breedste soort van de Edel parkieten.


foto: diverse grote Alexander parkieten bij Vogelpark Jagri van de heer J Postema


Deze soort is echt groot een volwassen man kan 70 centimeter worden, er zijn van deze soort diverse kleurmutaties bekend en de prijs daarvan is van een mooie nieuwe middenklasse auto. In het begin dat deze soort mutaties kreeg had Zahir Rana zelf een foto gecreëerd met een gele kop

Deze vogel zat 3 jaar erna bij Postema in zijn vogelpark, het was een vogel welke in het wild was gevangen en niet kon vliegen. Deze man is naderhand verpaart met diverse kleuren poppen en er zijn nu zelfs dun fallows in het blauw.

Er zijn diverse mutaties van de grote alexander parkiet o.a: ino, grijsgroen, blauw, donkerfactoren, fallow, misty, bleekstaart en grijsfactor.
foto: ino groen links man en rechts pop


foto: boven blauwe man grote alexanderparkiet


foto: links, blauwe man en bleekstaart groen pop


foto: boven misty groen man


foto: grijsgroen man links en rechts pop  

     
brons fallow groen en man en pop              

foto: ino groen pop en blauwe man


moeder met jongen bij Zahir Rana

Foto’s In de serie edelparkieten van : Piet Onderdelinden ┼,

Zahir Rana     en ondergetekende.

Blijf gezond
Alex de Graaf / Lid Vogels en Vriendschap

 


---------------------------------------------------------------------------------------------
                          


-----------------------------------------------------------------------------------------------